Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc odio purus, tempus non condimentum eget, vestibulum.

Top

Over mij

MIJN INSPIRATIE

Mijn inspiratie vind ik telkens weer als ik kijk naar schilderijen van impressionisten. Ook in andere stromingen zie ik wel prachtige dingen, maar impressionisten kunnen beelden vangen die mij raken. Het is de sfeer die er vanuit gaat, de vaak eenvoudige voorstellingen van natuur, leven en relaties, het licht en het weer.

Op de middelbare school heb ik een werkstuk gemaakt over deze stroming en ik kwam verder onder de indruk van die stroming toen ik in het kader van dat werkstuk mocht gaan kijken in Parijs in het Musée Jeu de Paume. En ik kan het niet laten om iedere keer als we in Parijs zijn naar Musée d’ Orsay te gaan, waar de collectie momenteel hangt.

Musée d’ Orsay

Ook schilderijen die in deze tijd gemaakt worden kunnen mij enorm inspireren als ze in staat zijn dezelfde sfeer bij mij op te wekken. Bijvoorbeeld de schilderijen van Klement Kwan. Een prachtig blad waaruit ik ook mijn inspiratie haal is “International Artist”. Ook werken van Richard Schmid spreken mij zeer aan. Ik heb nooit geweten dat er zoveel mensen zijn die zulke prachtige stukken maken.

The Banks of the Oise, by Alfred Sisley, 1877-78 ©

Flamenco Four, Clement Kwan ©

Van mijn moeder heb ik als kind van 14 jaar haar schilderdoos gekregen. Op school vond ik tekenen het leukste vak. Toch heb ik in al die tijd weinig schilderijen gemaakt.

Ik ben pas enkele jaren geleden meer gaan schilderen. Altijd al wel gewild, nooit de tijd voor genomen door andere keuzes en prioriteiten. Ingrijpende gebeurtenissen in je leven stemmen je echter tot nadenken en zijn voor mij de aanleiding geweest meer werk te maken van het schilderen. Gewoon omdat het een heerlijk tijdverdrijf is.

MIJN WERKWIJZE

Mijn schilderijen ontstaan uit foto’s. Ik trek er op uit met mijn fototoestel in de omgeving, tijdens uitstapjes en vakanties of gewoon thuis. Ook als een foto van een ander mij enorm aanspreekt wil ik proberen die sfeer te vangen. En steeds ervaar ik dat ik nog veel moet leren, maar goed, dat is het leuke ervan. Ik ga dan heerlijk op mijn kamer thuis onder het genot van gewoon de radio of mooie muziek op mijn computer of I-pod het geheel verder uitwerken door de foto na te tekenen met houtskool op het doek en te beslissen welke dingen ik weglaat. Vervolgens breng ik een onderschildering aan. Dat gaat meestal nog wel snel. Het verder uitwerken duurt vaak veel langer.

Ik werk dus niet en plein air zoals de impressionisten veel deden. Ik denk dat ik daar nog te veel schroom voor heb en ik voel me ongemakkelijk als mensen mij op de vingers kijken. Mijn doel is de sfeer die uit een tafereel spreekt over te brengen op het doek en het schilderij voor zichzelf laten spreken. Het liefst werk ik met olieverf, maar ik gebruik ook acryl. Op vakantie neem ik altijd mijn aquareldoos mee. Ik signeer mijn schilderijen met PA Het zijn de initialen van mijn voornaam.

Hieronder vind je een schilderij die is ik heb gemaakt naar aanleiding van een foto van mijn oudste zoon ergens in de buurt van New York aan de Hudson River New York aan de Hudson River.

Hudson River, Peter van de Weerd ©

Krantenkiosk in Oslo in de sneeuw, Peter van de Weerd ©

Op een vakantie tijdens een fietstocht langs de Donau reden we door een prachtig wijngebied.

Van Pasau naar Wenen, Peter van de Weerd ©

Het gaat mij om het plezier van het schilderen. Toch wil je je schilderijen wel eens laten zien aan buitenstaanders en als anderen mijn schilderijen mooi vinden dan is dat toch geweldig!.

Peter van de Weerd

Kunstschilder
MIJN CV

Na mijn afstuderen heb ik een aquarelcursus gevolgd in Dordrecht.  In 1990 verhuisd van Dordrecht naar het heerlijke Montferland alwaar we aan de voet van de Hettenheuvel  wonen. Annemieke en ik hebben drie kinderen en kleinkinderen. In 2007 heb ik een schildercursus gevolgd in Gaanderen. Najaar 2010 een workshop gevolgd via Academie-Renshof. Afgelopen jaren verschillende workshops in den lande bijgewoond waaronder bij galerie het Raadhuis in Eenrum in 2016 en schildercursus in het Rijksmuseumin 2019. Ook heb ik een beginnerscursus gevolgd voor digitale fotografie via de Volksuniversiteit Doetinchem.